Skrivetips for deg som helst vil slippe

writers-block

Det er ikke alle som alltid er motivert til å skrive en glitrende tekst. Noen ganger er det tungt. Veldig tungt. Disse tipsene kan hjelpe deg over kneika.

LAST NED UTSKRIFTS- OG LAGRINGSVENNLIG VERSJON AV TIPSARKET «SKRIVETIPS FOR DEG SOM HELST VIL SLIPPE»

1. Lag disposisjon. De av oss som har gått på norsk skole husker kanskje hvordan norsklæreren terpet på disposisjon når vi skulle skrive stil. Det var ikke bare for å plage oss. Disposisjon er lurt, nemlig.

Dessuten er ikke disponering skriving, så det gir deg noe produktivt å gjøre mens du venter på at skrivekrampen skal slippe taket. (Psst. Egentlig er disponering skriving det også. Skriving er jo mer enn å skrive ut en tekst i fulle setninger. Men når man sliter med å skrive kan det hjelpe å tenke på disponering som noe annet enn skriving, så la oss holde tett om dette.)

En god disposisjon forteller deg

– HVEM du skriver teksten for
– HVA teksten handler om
– HVOR teksten skal publiseres
– HVORFOR du skriver teksten
– HVORDAN du skal oppnå målet med teksten

De tre første gir seg ofte selv (men er likefullt viktige premissgivere for tekstens utforming). De to siste er tyngre. Bruk kreftene her.

En tommelfingerregel blant tekstveteraner tilsier at hver time brukt på disposisjonen kutter tidsbruken på selve tekstarbeidet med minimum to timer. Hvis du bruker mye tid og krefter på disposisjonen din vil du faktisk kunne oppdage at teksten er tilnærmet ferdig før du setter deg ned for å skrive den ut.

2. Bryt teksten opp. Her er en gåte: Hvordan kan en maur klare å spise en elefant? Svar: Bit for bit. Forestill deg at teksten din er en elefant, og du er en maur. Å skulle sluke hele greia på en gang blir jo utenkelig, du er nødt til å gjøre det litt etter litt. Og heldigvis har du en god plan for arbeidet i disposisjonen din.

Først spiser du kanskje tittelen. Så ingressen. Eller kanskje begynner du med siste avsnitt. Spiller ingen rolle. Bare ikke forhold deg til hele teksten på én gang. Det kan være handlingslammende.

3. Spytt ut. Alle som jobber med å skape noe har opplevd prestasjonsangsten i møte med blanke ark og fargestifter. Dette er helt normalt. Så fort man har kommet over kneika begynner som regel ting å flyte bedre.

For å komme over kneika må du skitne til arket – gjøre det mindre fryktinngytende. Trikset er å få ned noe, hva som helst. Det kan være en vits, et banneord, hvorfor du ikke vil skrive denne teksten akkurat nå etc.

En klassisk nybegynnerfeil i skriving er å være for kritisk i en tidlig fase. Ikke fall i den fellen! Kritisk må du gjerne være senere i prosessen, men for førsteutkastet handler alt om å komme i gang.

La derfor idioten i deg få fritt spillerom. Som regel viser det seg at idioten slett ikke er så dum.

LAST NED UTSKRIFTS- OG LAGRINGSVENNLIG VERSJON AV TIPSARKET «SKRIVETIPS FOR DEG SOM HELST VIL SLIPPE»

Les mer
Nettsider: Hack your way out of a writer’s block | The Schwartz copywriting system
Bøker: Writing Tools: 50 Essential Strategies for Every Writer | Zen in the Art of Writing | On Writing Well