Hvordan installere WordPress lokalt

Katt som hjelper med installasjon følger ikke med

En lokal installasjon av WordPress kan være nyttig, for eksempel til læring, testing og utvikling. Her kan du lære hvordan du setter den opp.

For å drifte WordPress trenger du en webtjener som støtter et programmeringsspråk som heter PHP og en MySQL-database. Skal du drifte WordPress på din egen maskin må du altså installere webtjeneren, PHP og MySQL. Men det er ikke så skummelt og vanskelig som det kanskje høres ut som. Som vanlig med WordPress er det flere lettfattelige løsninger tilgjengelig.

Alt-i-ett-løsning – Microsoft WebMatrix
Microsoft har laget en pakkeløsning som installerer alt du trenger for å drifte WordPress lokalt, og som i tillegg gjør det enkelt å laste opp det lokale WordPress-nettstedet ditt til en webserver. Pakken heter WebMatrix (kun for Windows).

Du kan lese mer om den og laste den ned her: http://www.microsoft.com/web/wordpress

  1. Last ned installasjonsfilen.
  2. Følg anvisningene på skjermen for å sette opp en lokal versjon av WordPress.

Følg anvisningene i dashbordet hos WebMatrix for å utføre ulike operasjoner på det lokale nettstedet eller laste det opp til en åpen webtjener. Stort enklere enn dette kan det ikke bli, eller hva?

Nesten alt-i-ett-løsning – Bitnami
Et alternativ til WebMatrix er Bitnami (Windows, Mac og Linux), men her får du ikke det samme dashbordet for opplasting til en åpen webtjener. Men på samme måte som for WebMatrix er det bare å følge anvisningene etter du har lastet ned og kjørt installasjonsfilen.

Gjør det selv-løsninger
I tillegg er det en mulighet å kjøre lokal WordPress via XAMP (Linux, Mac, Windows), WAMP (Windows) og MAMP (Mac). Dette er webtjenerpakker som installerer webtjeneren, PHP og MySQL. I tillegg må du laste ned og kjøre installasjon av WordPress som på en åpen server.

Ulempen er at det er litt mer kronglete. Fordelen er at du lærer mer om webtjenermiljøet “på baksiden” av WordPress-nettstedet ditt, og får anledning til å trene på en live-installasjon lokalt.

Utfordringen er fortsatt ganske overkommelig:

  1. Last ned MAMP/XAMP/WAMP.
  2. Følg anvisningene for installasjon.
  3. Gå inn i phpMyAdmin og lag en ny database.
  4. Last ned siste versjon av WordPress og pakk ut zip-filen i mappen “htdocs” (heter «www» eller «public_html» for WAMP/XAMP) (den ligger inne i mappen der du installerte MAMP).
  5. I  WordPress-mappen finner du en fil som heter “wp-config-sample.php”. Endre navnet til wp-config.php og fyll ut databasenavnet, brukernavnet og passordet du lagde under forrige trinn 3.
  6. Åpne nettleseren din og skriv inn adressen til serveren (http://localhost) (for MAMP må du føye til en portangivelse (ex /:8888)), føy til mappen du pakket ut wordpress i (http://localhost:8888/wordpress/) og tilføy adressen til installeringsfilen i WordPress (samlet blir det http://localhost:8888/wordpress/wp-admin/install.php).
  7. Følg anvisningene fra WordPress for å ferdigstille installasjonen.