Telefonboblen – Slutten på telefontjatringens tyrranni

bilde av boblehjelmI henhold til en studie i Psychological Science (via Wired) er det dypt urovekkende for mennesker å lytte til kun den ene halvparten av en samtale, slik en tvinges til å gjøre når noen snakker i telefonen i nærheten. Studien viser at vi får problemer med å konsentrere oss om det vi holder på med, enten det er å lese en bok, jobbe med et dokument eller kjøre en bil, når vi må høre på andre snakke i telefon.

Egen erfaring bekrefter dette. Få ting er like irriterende som å overhøre den ene halvparten av en telefonsamtale. Og det er tilnærmet umulig å flykte fra det. I det åpne landskapet på jobben, på puben, på t-banen, i stua hjemme – det er tilsynelatende alltid noen som snakker i telefonen.

En mulighet er selvsagt å gå på do, dyppe hodet i en bøtte vann, eller rømme til skogs. Men det er samtidig litt bakvendt at den som faktisk er fullt og helt tilstede skal måtte trekke seg unna for å unngå galskap, mens den som åpenbart er mer opptatt av noen som er helt andre steder skal få velte seg fritt utover.

Nei, da er det mer rimelig at telefonistene tar en time-out når de skal tyte i taletuten sin. Og i så måte har jeg et forslag til en bekvem og ikke så rent lite stilig løsning: Telefonboblen (se bilde).

Konseptet består ganske enkelt i en passende plastboble som tres over telefonistens treskalle. Inne i boblen er det en mikrofon og en liten høytaler som er koblet til telefonen akkurat som på mer konvensjonelle handsfree-løsninger.

Telefonisten ser kanskje teit ut, men kan samtidig glede seg over at fremfor å forstyrre og irritere er vedkommende nå en kilde til latter og glede. I eventuell mangel på folkelig oppslutning kan vi selvsagt innføre tvang.

Hva tror du? Er det på tide vi tar tak i dette samfunnsproblemet og lager noe morsomt ut av det?